Vind je het lastig om over psychische klachten te praten? Over problemen praten met je ouders, familie of vrienden is allesbehalve makkelijk. Toch wordt er aangeraden om te blijven praten over je mentale gezondheid, met wie je ook maar wil. Het kan namelijk een hele opluchting zijn.
Hulp vragen kan lastig zijn; je kan het gevoel hebben om iemand lastig te vallen of je vindt het lastig om de juiste woorden te vinden. Wat de reden ook is, hieronder geven we een aantal tips om het iets makkelijker te maken om over psychische klachten te praten.
Bereid het gesprek voor
Veel mensen vinden het lastig om uit te spreken wat ze nu precies willen delen. Ze willen hun woorden zorgvuldig kiezen en dit snappen we heel goed. Daarom kan het helpen om het gesprek met je ouders, beste vriend of partner voor te bereiden. Kies van tevoren een plek waar je rustig met elkaar kunt praten. Daarnaast kan het helpen om op te schrijven wat je precies wilt delen. Deze brief kun je bij het gesprek houden voor extra ondersteuning. Zo weet je zeker dat je alles zegt wat je wil zeggen.
Geef aan wat je nodig hebt van de ander
Voordat je het gesprek begint, kan het ook helpen om na te denken wat je precies nodig hebt van de ander. Heb je alleen behoefte aan een luisterend oor? Of wil je dat de ander met je meedenkt op het gebied van oplossingen of mogelijkheden? Het kan helpen om dit van tevoren aan te geven bij je gesprekspartner. Zo weet hij/zij precies wat er van hem/haar verwacht wordt.
Chatten met een psycholoog
Je wilt graag met iemand praten over je psychische problemen, maar je durft dit (nog) niet met iemand uit je vertrouwde omgeving te doen. Er zijn gelukkig een heleboel andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld chatten met een psycholoog. Je kunt je verhaal delen zonder oog in oog met een ander te zitten. Bovendien is het mogelijk om anoniem te praten met een professional. Chatten is een laagdrempelige manier van hulp zoeken en je kunt het doen wanneer het jou uitkomt.