Gehoorapparaat schoonmaken

Uw gehoorapparaten worden dagelijks gebruikt en komen dagelijks in aanraking met vuil, transpiratievocht en oorsmeer. Ze moeten dus regelmatig gereinigd worden. Dit ter bescherming van uw oren, en ter bescherming van het mechaniek. Goed onderhoud is dus niet alleen belangrijk voor het apparaat zelf, maar ook voor uw oren! Gelukkig is een gehoorapparaat schoonmaken tamelijk eenvoudig.

Hoe moet ik mijn gehoorapparaat schoonmaken?

Er zijn twee soorten gehoorapparaat:

  1. In Het Oor (IHO)apparaten;
  2. en Achter Het Oor (AHO) apparaten.

Een IHO gehoorapparaat schoonmaken kan dagelijks, met een droge, zachte doek of tissue. Bekijkt u ook elke dag of de microfoonopeningen schoon zijn. Als deze zijn verstopt, reinigt u dan de opening van binnen naar buiten. NIET van buiten naar binnen, want dan kunt u de microfoon beschadigen. Eens in de twee à drie weken kunt u het hele oorstukje reinigen, met speciaal daarvoor bedoelde reinigingsproducten.

Een AHO gehoorapparaat schoonmaken is wat makkelijker, omdat de microfoon niet in direct contact komt met uw oor. U maakt alleen het oorstukje schoon, aan het gehoorapparaat zelf hoeft u niet zoveel te doen. Het oorstukje maakt u regelmatig schoon met tissue of een droge, zachte doek. Met een spiraalborsteltje houdt u de geluidsgang en de ventilatieopening schoon, bij voorkeur dagelijks. Eens in de twee à drie weken kunt u het hele oorstukje reinigen, ook weer met speciaal daarvoor bedoelde producten.

onderhoud hoortoestellen

Welke producten zijn er speciaal om mijn gehoorapparaat schoon te maken?

Een IHO (in het oor) gehoorapparaat schoonmaken kan makkelijk met een schone, droge doek of tissue. Zorg ervoor dat een IHO apparaat nooit nat wordt, niet door water, niet door oplosmiddelen of alcohol. Verwijder dagelijks het oorsmeer van uw hoortoestel. Begin altijd bovenaan en werk naar beneden, zodat er geen oorsmeer of stof IN uw toestel komt.

Een AHO (achter het oor) gehoorapparaat schoonmaken is simpeler: u haalt het oorstukje los van het toestel en haalt met een spiraalborsteltje het oorsmeer uit geluidsgang en ventilatieopening. Met een schone, droge doek of tissue haalt u oorsmeer en transpiratievocht weg. Eens in de twee, drie weken kunt u het hele oorstukje (niet het toestel !) schoonweken in een speciaal daarvoor bestemde reinigingsbeker. Met speciale reinigingstabletten verwijdert u al het vuil en oorsmeer uit het oorstukje, ook van de plekken waar u niet bij kunt komen. Met een blaasbalgje of met perslucht krijgt u de buisjes weer snel droog. Het is van belang dat het buisje droog is, van binnen en van buiten, voordat het weer in contact komt met het oortoestel.

Zoals u ziet, uw gehoorapparaat schoonmaken is tamelijk eenvoudig. Als u het één keer heeft gedaan, dan weet u het. Het belangrijkste punt is simpel: laat uw hoortoestel nooit nat worden!

Tags