24 uurs zorg

24 uurs zorg

Op het moment dat iemand elk moment van de dag moet worden verzorgt en worden begeleid is er sprake van 24 uurs zorg. Dit kan in een verzorgingstehuis plaatsvinden en wanneer iemand thuis wilt blijven wonen of een opname in het verpleeghuis niet meer mogelijk is kan dit een goede oplossing zijn. Het wordt dan ook vaak ingezet wanneer er daadwerkelijk veel hulp nodig en de bewoner afhankelijk is geworden van ander mensen. Enkele voorbeelden wanneer 24 uurs zorg wordt ingezet zijn:

  • In de terminale fase
  • Bij vergevorderde dementie
  • Bij aandoeningen die de patiënt invalide hebben gemaakt. Zoals Reuma of ALS.
  • Stoornissen die het onmogelijk maken om een persoon alleen te laten.

24 uurs thuiszorg

24 uurs zorg is niet alleen beschikbaar in verzorgingstehuizen, maar ook beschikbaar in de vorm van thuiszorg. Wanneer iemand zelfstandig thuis woont en daadwerkelijk afhankelijk is van andere mensen is 24 uurs thuiszorg de ideale oplossing. De verzorgers van de thuiszorg zijn dan 24 uur aanwezig en slapen zelfs bij de bewoner. Daarnaast begeleiden en verzorgen ze de bewoner de gehele dag. Naast de persoonlijke verzorging kunnen verplegers ook huishoudelijke taken uit handen nemen. De verpleger staat dus volledig in dienst van de bewoner. Het is ook mogelijk om de verpleger te verwisselen met familie of vrienden. Wanneer er privacy gevraagd is dan kan de verpleger weer vertrekken en terugkomen wanneer dit voor de bewoner uitkomt.

Mantelzorger

De overheid stuurt inmiddels meer aan op mantelzorgers. Dit zijn naasten van de patiënt die voor hem of haar zorgen. Dit kan echter voor de mantelzorger een mentaal en fysiek zwaar proces zijn. In zo een geval is het verstandig om met een specialist uit de zorg te bespreken. Waar lopen zij tegenaan en op welke manier lossen zij dit op? Wellicht leert u er wat van en anders kan het ook gewoon een opluchting zijn om met iemand erover te spreken.

Financiële gevolgen van 24 uurs zorg

Voor de kosten van de 24 uurs zorg kunt u aanspraak maken bij uw zorgverzekering. Afhankelijk van u verzekerd bent wordt bepaald hoe hoog de kosten voor u zullen uitvallen.

Tags

, ,