Smartengeld: wat is het en wanneer kun je het claimen?

Smartengeld wordt nogal eens vergeleken met een letselschadevergoeding. Op zich is dat niet fout, maar het is niet precies hetzelfde. Letselschade gaat namelijk over alle schade die je hebt opgelopen doordat je gewond bent geraakt. Smartengeld gaat over het verdriet en de pijn die je als gevolg van het letsel ervaart en is een onderdeel van letselschade. In dit blog vertellen we je alle ins en out over smartengeld.

Wanneer heb je recht op smartengeld?

Het letsel dat je het opgelopen moet de schuld van iemand anders zijn. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is dat je bijvoorbeeld wordt aangereden door een andere auto en je daarbij een botbreuk oploopt.

Het kan ook geestelijke schade betreffen. Je kunt bijvoorbeeld een stoornis ontwikkelen omdat je een trauma het opgelopen door toedoen van iemand anders. Bijvoorbeeld omdat je met mishandeling te maken hebt gehad.

Smartengeld kan ook van toepassing zijn bij ernstig pesten. Bijvoorbeeld doordat naaktfoto’s van jou zijn gestolen en openbaar zijn gemaakt.

Hoe gaat de berekening van smartengeld in z’n werk?

De berekening van smartengeld is een complex iets. Meestal worden gekeken naar soortgelijke situaties en naar de bedragen die toen zijn afgesproken. Daarbij spelen zaken zoals leeftijd, de ernst van het letsel en de impact dat het letsel op je dagelijks leven heeft ook een rol.

Hoe claim je smartengeld?

Het berekenen en claimen van smartengeld kun je het beste doen met behulp van een letselschadespecialist. Deze specialist kan in kaart brengen welk bedrag aan smartengeld redelijk is en de wederpartij contacten om tot een schikking te komen. 

Mocht het niet lukken om tot een schikking te komen dan kan de letselschadespecialist je ook helpen met het nemen van vervolgstappen om alsnog je recht te halen.

Kunnen andere mensen smartengeld claimen voor het letsel dat je hebt opgelopen?

Ja dat kan. Familieleden kunnen bijvoorbeeld een claim indienen voor psychische schade. Dat kan als ze bij het ongeval aanwezig waren en daar psychisch iets aan over hebben gehouden. Dit wordt ook wel shockschade genoemd. 

Voor het claimen van een schadevergoeding voor shockschade gelden zeer strenge criteria. Daardoor is het raadzaam om een gespecialiseerde letselschade advocaat in de arm te nemen om de kans op succes te vergroten.

Waar vind ik een belangenbehartiger?

Dat kan bijvoorbeeld door te Googlen, maar er zijn ook platformen waar professionals bij zijn aangesloten. Een voorbeeld van zo’n platform is letselschademanager.nl.