Hiv testen

Hiv: symptomen en testen

Hiv en aids lijken misschien een ver van je bed show. Maar wist je dat in Nederland 23.000 mensen leven met hiv en aids? En dat het wereldwijd zelfs om 37,9 miljoen mensen gaat? De impact is dus nog steeds enorm. In deze blog vertellen we je alles over de symptomen en de mogelijke testen om hiv op te sporen.

Symptomen van hiv

De eerste symptomen van hiv zijn lastig te herkennen. Het lijkt in de meeste gevallen nog het meeste op een griepje. Hierbij kan je denken aan koorts, keelpijn, en hoofdpijn. Ook kan je last hebben van vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en zweren. Na deze eerste symptomen kan hiv maanden of zelfs jaren geen symptomen meer veroorzaken. Wel groeit in deze periode het virus en verzwakt het immuunsysteem. Ook kan je het virus overdragen aan andere personen, zonder dat je het merkt. In het laatste stadium van de ziekte gaat hiv over in aids.

Hiv testen

Er zijn drie mogelijkheden voor het testen van hiv. We vertellen je hieronder wat meer over de verschillen:

  1. Bij een huisarts: in de meeste gevallen gaat aan een hiv test bij de huisarts een kort gesprek over de aanleiding vooraf. Denk je bijvoorbeeld dat je een risico loopt, na onveilig seksueel contact? De arts neemt vervolgens bloed af, wat wordt getest op de aanwezigheid van antistoffen. De uitslag krijg je binnen 7 tot 10 dagen. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om een hiv sneltest te doen, waarbij de uitslag binnen 30 minuten bekend is. De kosten van een test bij de huisarts worden vanuit de basisverzekering vergoed.
  2. Bij de GGD: het proces van een hiv test bij de GGD is vergelijkbaar met jezelf op hiv testen bij de huisarts. Er zijn twee verschillen: bij de GGD kunnen risicogroepen zich gratis én anoniem laten testen. Je valt onder een risicogroep wanneer je bijvoorbeeld bent gewaarschuwd voor een soa, wanneer je werkt als sekswerker, wanneer je jonger bent dan 25 jaar of wanneer je een man bent die seks met mannen heeft.
  3. Zelftest in eigen huis: tot slot is het mogelijk om een hiv zelftest te doen, in eigen huis. De INSTI hiv zelftest is een laagdrempelig alternatief om jezelf op hiv te testen. Ook deze test werkt op basis van bloed. Na het volgen van de instructies krijg je binnen 60 seconden het resultaat van de test te zien. Een zelftest is online te bestellen, of af te halen bij een apotheek in Nederland. Wanneer de zelftest positief is, is het belangrijk om direct naar een arts te gaan voor een extra test. Dit is ook belangrijk wanneer je bijvoorbeeld twijfelt.

Tags

, ,