24 uurs zorg

Hoe gooi je gebruikte injectiespuiten het beste weg?

Als je injectiespuiten moet gebruiken als medicatie dan hou je heel veel naalden over als afval. Om deze naalden zomaar in de container te gooien is geen goed idee. De naalden kunnen nog een besmettingsrisico bieden en zijn natuurlijk erg scherp waardoor ze allemaal dingen kapot kunnen maken. Er is een speciale manier waarop je medicatie en injectiespuiten weg moet gooien om dit zo milieuvriendelijk en veilig mogelijk te doen.

Medisch afval veilig weggooien

In de medische wereld zijn er verschillende processen waar naalden gebruikt voor worden. De injectiespuit is gemaakt om een vloeistof te injecteren in je lichaam. Denk hierbij aan een verdovingsmiddel, een bepaald type medicatie of een vaccinatie. De naald die op deze spuiten te vinden is mag maar een keer gebruikt worden. Vervolgens moet deze worden weggegooid op een veilige manier. Doe je dit niet, dan kunnen er allemaal veiligheidsrisico’s ontstaan.

Medisch afval dient veilig weggegooid te worden. Als eerste moet je medicatie, injectiespuiten en middelen niet zomaar weggooien of doorspoelen. Dit zorgt er namelijk voor vervuiling van de natuur. Het is natuurlijk wel aan te raden om eventuele labels er af te halen om je privacy te beschermen. Injectiespuiten dienen ook op een speciale manier veilig op te worden geruimd. De naalden zijn erg scherp en kunnen als iemand per ongeluk er mee in contact komt aardig wat problemen aanbrengen, al helemaal als de naald een ziekte overdraagt.

Scherp afval zoals naalden en injectiespuiten, scalpelmesjes en gebroken ampullen moeten opgeslagen worden in naaldencontainers. Deze containers worden vaak gebruikt door dokters en artsen, maar dienen ook gebruikt te worden door particulieren. Het is namelijk een veilige manier om scherpe voorwerpen uit de medische wereld op te slaan en weg te gooien zonder risico’s te veroorzaken voor het overdragen van ziektes en verwonden van mensen.

Injectiespuiten en ander afval goed scheiden

Het is belangrijk om medisch afval goed te scheiden. Dit komt omdat medicatie en andere zaken een gevaar kunnen zijn voor de natuur, maar ook voor mensen. De resten van medicijnen kunnen namelijk worden gevonden door allerlei mensen en kunnen veel schade aanbrengen. Er zijn vaak een aantal locaties aangegeven door huisartsen waar je medisch afval veilig weg kan gooien. Deze containers zijn er speciaal voor gemaakt om ook injectiespuiten en naalden in weg te gooien, indien deze eerst in de juiste containers zijn opgeslagen