dry needling

Alles wat je moet weten over een dry needling behandeling

In de zoektocht naar effectieve manieren om pijn te verlichten en het herstel te bevorderen, wenden steeds meer mensen zich tot alternatieve therapieën zoals dry needling. Maar wat houdt deze behandeling precies in en hoe werkt het? In dit artikel duiken we dieper in op dry needling, van het proces tot de mogelijke voordelen en bijwerkingen, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een afspraak maakt.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelingstechniek die wordt gebruikt om spierpijn en spanning te verlichten. Het wordt vaak verward met acupunctuur, maar het zijn twee verschillende benaderingen. Bij dry needling wordt een dunne naald rechtstreeks in triggerpoints (ook wel knopen genoemd) in de spieren gestoken om deze te deactiveren en de pijn te verminderen. In tegenstelling tot acupunctuur, dat gebaseerd is op het concept van energiebanen, richt dry needling zich specifiek op de spieren en hun reflexen.

Hoe gaat een dry needling behandeling in zijn werk?

  • Voorbereiding: De behandelaar zal eerst een grondige evaluatie uitvoeren om de triggerpoints te identificeren die behandeld moeten worden. Dit kan gepaard gaan met het beoordelen van je medische geschiedenis en het uitvoeren van fysieke tests om de bron van de pijn te achterhalen.
  • Plaatsing van de naalden: Nadat de triggerpoints zijn gelokaliseerd, plaatst de behandelaar dunne naalden rechtstreeks in deze punten. Dit kan een lichte prikkeling veroorzaken, maar zou over het algemeen niet pijnlijk moeten zijn.
  • Deactivering van triggerpoints: Zodra de naalden zijn geplaatst, voert de behandelaar een reeks van korte bewegingen uit om de triggerpoints te deactiveren. Dit kan leiden tot een ontspannend effect in de spier en het vrijkomen van spanning.
  • Nazorg: Na de behandeling kan de behandelde zone gevoelig aanvoelen. De behandelaar kan aanbevelingen doen voor nazorg, zoals het vermijden van zware inspanning of het toepassen van warmte of ijs om eventuele ongemakken te verminderen.

Wat zijn de mogelijke voordelen van dry needling?

Hieronder hebben we de grootste voordelen van een dry needling behandeling op een rij gezet:

Pijnverlichting

Dry needling kan helpen bij het verminderen van pijnlijke symptomen veroorzaakt door spierknopen en spanning. Ervaar jij pijnklachten en overweeg je dry needling? Informeer dan bij Fysio Engelaar naar de mogelijkheden van deze behandeling.

Verbeterde mobiliteit

Door de deactivering van triggerpoints kunnen spieren zich ontspannen, wat kan leiden tot een verbeterde mobiliteit en flexibiliteit.

Sneller herstel

Voor mensen met blessures kan dry needling het herstelproces versnellen door de spierspanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.

Zijn er bijwerkingen waar je rekening mee moet houden?

Hoewel dry needling over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen, waaronder:

  • Tijdelijke pijn: Direct na de behandeling kan de behandelde zone gevoelig aanvoelen, maar dit zou binnen enkele dagen moeten verminderen.
  • Bloeduitstortingen: Het is niet ongebruikelijk om na de behandeling lichte bloeduitstortingen te ervaren op de plaatsen waar de naalden zijn ingebracht.
  • Vermoeidheid: Sommige mensen kunnen zich na de behandeling vermoeid voelen, wat meestal van voorbijgaande aard is.

Ervaar de voordelen van een dry needling behandeling

Dry needling kan een effectieve optie zijn voor mensen die last hebben van spierpijn en spanning. Door triggerpoints direct te deactiveren, kan deze behandeling snel verlichting bieden en het herstel bevorderen. Het is echter belangrijk om met een gekwalificeerde behandelaar te werken en eventuele vragen of zorgen te bespreken voordat je aan de behandeling begint. Met de juiste begeleiding kan dry needling een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheids- en welzijnsroutine.