Benzodiazepines

Kalmeringsmiddelen: een vergelijking

Populaire benzodiazepines

Onderaan geven we u een overzicht van de bekendste kalmeringsmiddelen die momenteel in Nederland zijn gelicentieerd. Sommige van deze geneesmiddelen hebben meer dan één naam. Misschien kent u een geneesmiddel onder zijn generieke naam of zijn handelsnaam.

  • Xanax (Alprazolam)
  • Valium (Diazepam)
  • Temesta (Lorazepam)

Het belangrijkste verschil tussen deze 3 is de lengte van de tijd dat ze actief zijn in het lichaam. Dit wordt gemeten aan de hand van de halfwaardetijd van het medicijn.

Kortwerkende benzodiazepinen hebben een korte halfwaardetijd. Dit betekent dat de medicijnen sneller worden verwerkt en het lichaam daardoor sneller verlaten. Kort werkende kalmeringsmiddelen hebben een groter risico op ontwenningsverschijnselen omdat het lichaam minder tijd heeft om zich aan te passen.

Langwerkende benzodiazepinen hebben een lange halfwaardetijd. Dit betekent dat de medicijnen langzamer worden verwerkt door het lichaam en het langer duurt voordat ze geëlimineerd worden. Zo ontstaat er meer kans op bijwerkingen maar is er minder kans op ontwenningsverschijnselen.

Over het algemeen worden kortwerkende benzodiazepinen gebruikt als slaappillen en langwerkende benzodiazepinen voor de behandeling van angst- en/of paniekklachten.

Voordelen van benzodiazepines

Allen hebben ze een kalmerend effect. Ze zijn net zo effectief als een slaapmiddel en worden dan ook voornamelijk voor dat doel worden gebruikt. In feite worden ze door neurologen gebruikt om bepaalde slaapstoornissen te behandelen, zoals slaapwandelen. Ook worden ze gebruikt voor de behandeling van angst- en/of paniekstoornissen.

Nadelen van benzodiazepines

Kalmeringsmiddelen kunnen verslavend zijn. Hoewel ze verslavend zijn in voldoende hoge doseringen, worden ze zelden in die hoeveelheden voorgeschreven. De meeste patiënten nemen ze in zonder tolerantie op te bouwen of de dosis te verhogen tot een gevaarlijk niveau.

Ten tweede hebben ze invloed op de coördinatie, vooral bij ouderen.

Daarnaast versterken ze het effect van andere geneesmiddelen en alcohol. Eén drankje zal al snel aanvoelen als twee.

Net zoals bij andere geneesmiddelen sommen de fabrikanten nog tal van andere bijwerkingen op, maar deze komen vrijwel niet voor.

Ondanks de nadelen hebben kalmeringsmiddelen zeker hun nut. Als patiënten ze met mate en verantwoord gebruiken, helpen ze zeker om tal van aandoeningen te behandelen. Echter wordt vaak cognitieve gedragstherapie aangeraden in combinatie met een medicinale behandeling. Psychotherapeuten stimuleren zo patiënten om met hun angsten of fobieën om te gaan. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat men om de haverklap naar de apotheek rent voor benzodiazepines.

Tags

, ,